UE: rynek przetworów pomidorowych
2011-01-25 00:00
W sezonie 2009/2010 import przetworów pomidorowych do UE wyniósł prawie 190,5 tys. ton dla przecieru pomidorowego około 20,0 tys. ton dla sosów pomidorowych, 5 tys. ton dla soku pomidorowego i niecałe 20 tys. ton dla pomidorów puszkowanych.
Przecier pomidorowy importowano głównie z Chin, skąd pochodziło przeszło 178 tys. ton. Od lat w czołówce największych odbiorców przetworów pomidorowych w UE znajdują się Włochy – w poprzednim sezonie kraj ten sprowadził prawie 82 tys. ton przecieru, w tym ponad 66 tys. ton stanowił produkt z Chin.
W sezonie 2009/2010 kraje unijne wyeksportowały około 220 tys. ton przecieru pomidorowego, 200 tys. ton pomidorów puszkowanych bez skórki oraz 50 tys. ton sosów pomidorowych i około 5 tys. ton soku pomidorowego.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Comext/Eurostat
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Przecier pomidorowy importowano głównie z Chin, skąd pochodziło przeszło 178 tys. ton. Od lat w czołówce największych odbiorców przetworów pomidorowych w UE znajdują się Włochy – w poprzednim sezonie kraj ten sprowadził prawie 82 tys. ton przecieru, w tym ponad 66 tys. ton stanowił produkt z Chin.
W sezonie 2009/2010 kraje unijne wyeksportowały około 220 tys. ton przecieru pomidorowego, 200 tys. ton pomidorów puszkowanych bez skórki oraz 50 tys. ton sosów pomidorowych i około 5 tys. ton soku pomidorowego.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Comext/Eurostat
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem