Codziennie świeże ceny z punktów skupu w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Warzywo z tradycjami

2006-08-02 00:00

Pionierami w polskiej uprawie pomidorów byli warszawscy ogrodnicy, którzy w 1880 r. rozpoczęli ich produkcję. Jednak popularność tych warzyw wzrosła dopiero po I wojnie światowej.

Są one bogatym źródłem wielu witamin (A, B, C, K, E i P), składników mineralnych, kwasów organicznych i błonnika. Ponadto regulują przemianę materii i wpływają korzystnie na cerę. Smakują dobrze zarówno surowe, jak i przetworzone.

Nie sposób sobie wyobrazić przygotowania wielu potraw bez ich zastosowania. Nic wiec dziwnego, że pomidory należą do najbardziej popularnych gatunków warzyw, produkowanych w Europie.

Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem