Więcej pomidorów przemysłowych na świecie – w Unii mniej
2008-01-30 00:00
W sezonie 2007/08 produkcja pomidorów przemysłowych na świecie wzrośnie i wstępnie szacowana jest na około 33,2 mln ton wobec 30,5 mln ton sezon wcześniej. Jednak ten wzrost nie pokryje strat, które światowi producenci ponieśli w ostatnich latach.
Jeszcze w sezonie 2004/05 produkcja pomidorów przemysłowych wynosiła ponad 35 mln ton. W sezonie 2007/08 prognoza produkcji pomidorów przemysłowych w krajach unijnych to 8,23 mln ton, czyli dokładnie tyle samo co w poprzednim sezonie.
Dwa lata temu zbierano ok. 10,5 mln ton. Największy światowy producent Stany Zjednoczone liczy na około 20 proc. wzrost zbiorów - powinno to być około 11,5 mln ton. Również więcej niż w poprzednim roku zebrane zostanie tych warzyw w Chinach, wstępne prognozy mówią o produkcji na poziomie 4,6 mln ton.
Produkcja pomidorów przemysłowych w krajach unijnych, w tys. ton:
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA
Jeszcze w sezonie 2004/05 produkcja pomidorów przemysłowych wynosiła ponad 35 mln ton. W sezonie 2007/08 prognoza produkcji pomidorów przemysłowych w krajach unijnych to 8,23 mln ton, czyli dokładnie tyle samo co w poprzednim sezonie.
Dwa lata temu zbierano ok. 10,5 mln ton. Największy światowy producent Stany Zjednoczone liczy na około 20 proc. wzrost zbiorów - powinno to być około 11,5 mln ton. Również więcej niż w poprzednim roku zebrane zostanie tych warzyw w Chinach, wstępne prognozy mówią o produkcji na poziomie 4,6 mln ton.
Produkcja pomidorów przemysłowych w krajach unijnych, w tys. ton:
| Kraje | 2004/05 | 2005/06 | 2006/07 | 2007/08 | 
| Włochy | 6300 | 5300 | 4400 | 4400 | 
| Grecja | 1187 | 880 | 710 | 700 | 
| Hiszpania | 2167 | 2607 | 579 | 1533 | 
| Portugalia | 1201 | 1085 | 983 | 1057 | 
| Francja | 222 | 157 | 120 | 100 | 
| Polska | 165 | 213 | 220 | 200 | 
| Węgry | 136 | 71 | 102 | 140 | 
| Bułgaria | 222 | 157 | 120 | 100 | 
| RAZEM | 11600 | 10470 | 8234 | 8230 | 
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA
Zobacz więcej: Pomidory
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem




