Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Włochy: eksport przetworów pomidorowych

2010-03-22 00:00
W okresie od stycznia do końca października 2009 r. Włosi wyeksportowali 533,7 tys. ton przecieru pomidorowego oraz 772,0 tys. ton pomidorów puszkowanych. W tym samym okresie 2008 r. wielkości te wyniosły odpowiednio 564,5 tys. ton oraz 809,5 tys. ton.

Największym odbiorcą włoskiego przecieru pomidorowego są od wielu lat Niemcy, które w omawianym okresie zaimportowały ponad 146,0 tys. ton tego produktu wobec 162,7 tys. ton rok wcześniej. Na kolejnych miejscach znajdują się Francja (55 tys. ton), Wlk. Brytania (32,5 tys. ton), Libia (29,3 tys. ton), Nigeria (27,6 tys. ton), Holandia (25,5 tys. ton) oraz Ghana i Szwajcaria (po około 20 tys. ton). Polska zaimportowała w tym okresie 7,8 tys. ton włoskiego przecieru pomidorowego.

Jeśli chodzi o włoskie pomidory w puszkach to w omawianym okresie najwięcej sprowadziła ich Wlk. Brytania (ponad 178 tys. ton). Następne w kolejności były Niemcy (127 tys. ton), Francja (71 tys. ton, Japonia (70 tys. ton), USA (61,1 tys. ton), Australia (33,7 tys. ton) oraz Belgia (23 tys. ton). Polska sprowadziła w tym czasie z Włoch niecałe 7 tys. ton puszkowanych pomidorów.


Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA


Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem