Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Wyzwanie dla producentów pomidorów

2008-02-18 00:00

Według szacunków GUS, powierzchnia uprawy pomidorów gruntowych w latach 2004-2007 wynosiła 12–13,4 tys. ha rocznie, a zbiory pomidorów z tej powierzchni 212,7-246,7 tys. ton.

System dopłat do pomidorów do przetwórstwa wykazał natomiast, że w sezonach 2004/2005-2006/2007 z powierzchni kontraktowanej – od 4385,5 do 5284,3 ha – dostawy pomidorów do przetwórstwa wynosiły od 146,1 do 213,8 tys. ton.

Uzyskano czteroletni okres przejściowy – do końca 2011 r. - na pełne oddzielenie płatności od produkcji pomidorów do przetwórstwa. W przypadku pomidorów do przetwórstwa, podczas czteroletniego okresu przejściowego kraje członkowskie będą mogły stosować płatności w formie częściowo powiązanej z produkcją. Część płatności związana z wielkością produkcji nie może przekroczyć 50 proc. (w przypadku Polski 50 proc. z 6,7 mln euro, czyli około 3,35 mln euro). Ta część wsparcia przyznawana będzie do powierzchni upraw wyłącznie producentom uprawiającym pomidory do przetwórstwa, którzy składając odpowiedni wniosek wykażą się umowami na dostawę tych produktów. Pozostałe 50 proc. będzie wypłacane tym producentom, którzy udowodnią, że w określonym okresie referencyjnym uprawiali pomidory do przetwórstwa, jednak nie będą oni mieli obowiązku kontynuowania tej uprawy po nabyciu uprawnień do płatności.

Włochy i Hiszpania uzyskały w sezonie 2007/2008 możliwość udzielenia jednorazowo pomocy finansowej z budżetu krajowego w wysokości 15 mln euro na wsparcie lokalnych rynków przetwórstwa pomidorów i adaptację do nowych, przyszłych zasad.

Źródło: fresh-market.pl (ts)


Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem