Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Wzrósł eksport hiszpańskich pomidorów puszkowanych

2007-09-22 00:00

W pierwszym półroczu 2007 r. zwiększył się eksport hiszpańskich puszkowanych pomidorów. W analogicznym okresie minionego roku wyniósł on 44,6 tys. ton, podczas gdy w bieżącym roku było to już 57,7 tys. ton.

Spośród państw unijnych największym eksporterem tego produktu już od wielu lat są Włochy z tegorocznym wynikiem 461,7 tys. ton. Tym samym Italia jest na pierwszym miejscu wśród wszystkich krajów świata eksportujących pomidory.

Od stycznia do końca czerwca 2007 r. najwięcej puszkowanych pomidorów Hiszpanie sprzedali do Francji - 18,2 tys. ton oraz do Niemiec - niecałe 9,3 tys. ton. Ponad 7 tys. ton zaimportowali Włosi, a 6,8 tys. ton Brytyjczycy.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA i Foodnews Cannes Foods 2007

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem