Zgnilizna wierzchołkowa pomidora, nadchodzi okres krytyczny
Zgnilizna wierzchołkowa lub zgnilizna wierzchołkowa kwiatów (ber) jest fizjopatią spowodowaną czynnikami abiotycznymi, a przede wszystkim związaną z fizjologią wapnia (mniej niż 0,08% Ca w suchej masie). Wraz ze wzrostem temperatury i spadkiem wilgotności, ryzyko wystąpienia zgnilizny wierzchołkowej pomidorów staje się coraz bardziej konkretne, ze względu na brak wchłaniania i asymilacji
.
Italiafruit News to włoski serwis informacyjny dedykowany profesjonalistom z branży owocowo-warzywnej. IFN dostarcza niezwykle wartościowych informacji dla całego łańcucha wartości przemysłu owocowo-warzywnego, od produkcji do dystrybucji i technologii, dostarczając nie tylko bieżące wiadomości, ale także ekskluzywne raporty i analizy dla lepszego zrozumienia branżowych trendów i zmian.
Zobacz więcej: Pomidory