Pogoda nie sprzyja przechowywaniu porów
2011-12-07 14:12
Źródło:
fresh-market.pl (ms)
W wielu rejonach kraju do przechowywania porów stosuje się dołowanie. A przy takiej pogodzie, jak obecna nie jest to dla tych warzyw zbyt korzystne. Dodatnie temperatury powodują zagrzewanie warzyw i ułatwiają procesy gnilne. Stąd wielu producentów woli je szybko sprzedać. Widać to obecnie na rynku, gdzie podaż porów ostatnio mocno wzrosła. Oczywiście znalazło to odzwierciedlenie w cenach, które wcześniej nieco wzrosły a teraz znów spadły. Aktualnie krajowe pory sprzedawane są już od 0,80 zł/kg i to pory o nienajgorszej jakości. Natomiast pory importowane zachowały stabilne ceny i (z opakowaniem) sprzedawane są po 1,70 - 2,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Pory
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem