Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Połowa sukcesu tkwi we właściwej technologii

2006-00-00 00:00

Według badań Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, technologia produkcji porów powinna być dostosowana do kierunków ich zagospodarowania. Zatem pory do suszenia i zamrażania należy uprawiać sposobem tradycyjnym, na płask.

W przypadku warzyw przeznaczonych na rynek świeży najlepsze będzie zastosowanie metody obsypywania - w celu uzyskania jak największej części wybielonej. Przy głębszym sadzeniu dochodzi do obniżenia plonów i przede wszystkim do obredlania porów na wysokość 10 cm.

Jednak jakość warzyw jest wyższa niż w uprawach tradycyjnych, a zawartość cukrów w części wybielonej zwiększa się dwukrotnie.

Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Pory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem