Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - CYKORIA

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla cykorii, po jego przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, cykoria powinna być: - Cała - Zdrowa; nie dopuszcza się cykorii z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią ją niezdatną do spożycia, - Bez czerwonych przebarwień, nadmarznięcia lub śladów odgnieceń, - Bez uszkodzeń spowodowanych przez gryzonie lub choroby, - Bez uszkodzeń spowodowanych przez owady lub inne szkodniki, - Bez wewnętrznego pędu nasiennego dłuższego niż 3/4 długości cykorii, - Czysta, w szczególności bez zabrudzonych ziemią listków i praktycznie wolna od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych, - O jasnej barwie tj. biała do żółtawo-białej, - Czysto ucięta lub odłamana przy szyjce, - O świeżym wyglądzie, - Wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, - Wolna od obcych zapachów i/lub smaków. Jakość cykorii powinna być taka, aby mogła ona: - Wytrzymać transport i manipulacje, oraz - Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. B. Podział na klasy jakości Cykorię dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości: a) Klasa Ekstra Cykoria w tej klasie powinna być najwyższej jakości. W szczególności powinna: - Być dobrze wykształcona, - Być zwarta, - Mieć zamknięte główki tj. główki o ostro zakończonym dobrze zamkniętym wierzchołku, - Mieć zewnętrzne liście o długości przynajmniej ¾ długości główki, - Nie mieć zielonkawego zabarwienia lub szklistego wyglądu. b) Klasa I Cykoria w tej klasie powinna być dobrej jakości. W szczególności powinna: - Odpowiednio zwarta, - Mieć zewnętrzne liście o długości przynajmniej ½ długości główki, - Nie mieć zielonkawego zabarwienia lub szklistego wyglądu. Cykoria może mieć mniej regularny kształt, a wierzchołki mogą być mniej zwarte niż w klasie Ekstra i lekko otwarte, pod warunkiem, że średnica otwarcia nie przekracza 1/5 maksymalnej średnicy główki. c) Klasa II Do tej klasy zalicza się cykorię, która nie odpowiada wymaganiom klas wyższych, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. Dopuszcza się następujące wady: - Lekko nieregularny kształt, - Niewielkie zazielenienie wierzchołków, - Niewielkie otwarcie wierzchołków (średnica otwarcia nie może przekraczać 1/3 maksymalnej średnicy główki). Ponadto do tej klasy można zaliczyć cykorie o nieregularnym kształcie, pod warunkiem, że są one pakowane oddzielnie i spełniają wszystkie pozostałe wymagania określone dla tej klasy.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem