Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - GROCH

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla grochu po jego przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, a) Strąki grochu powinny być: - Całe; jednakże dla grochu mangetout i grochu cukrowego dopuszcza się usunięcie końcówek, - Zdrowe; nie dopuszcza się grochu z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią go niezdatnym do spożycia, - Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych (włączając części kwiatowe), - Wolne od twardych włókien lub błon w grochu mangetout i grochu cukrowym, - Praktycznie wolne od szkodników, - Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, - Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, - Bez obcych zapachów i/lub smaków, b) Ziarna grochu powinny być: - Świeże, - Zdrowe, nie dopuszcza się ziaren grochu z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią go niezdatnym do spożycia, - Praktycznie wolne od szkodników, - Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, - Bez obcych zapachów i/lub smaków, - Prawidłowo rozwinięte w przypadku grochu przeznaczonego do spożycia bez strąków. Stopień rozwoju i jakość grochu powinny być takie, aby mógł on: - Wytrzymać transport i manipulacje, oraz - Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. B. Podział na klasy jakości Groch w strąkach dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości: a) Klasa I Groch w tej klasie powinien być dobrej jakości. Powinien posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany i/lub typu handlowego. Strąki grochu powinny być: - Świeże i jędrne, - Wolne od uszkodzeń spowodowanych przez grad, - Wolne od uszkodzeń spowodowanych wysokimi temperaturami. W przypadku grochu przeznaczonego do spożycia bez strąków: - Strąki powinny być: - Z szypułką, - Dobrze wypełnione, zawierające przynajmniej pięć ziaren - Ziarna powinny być: - Dobrze wykształcone, - Delikatne, kruche, - Soczyste i dostatecznie jędrne tzn. pod wpływem ściśnięcia palcami powinny pozostać płaskie bez rozpadania się, - Wyrośnięte do przynajmniej połowy pełnej wielkości ale nie pełnej wielkości, - Nie mączyste, - Nie uszkodzone, bez pęknięć skórki, - Dopuszczalne są następujące wady strąków, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację W opakowaniu: - Niewielkie wady skórki, skaleczenia i odgniecenia, - Niewielkie wady kształtu, - Niewielkie wady barwy. Dla grochu mangetout i grochu cukrowego : - Ziarna jeśli są obecne powinny być małe i nie w pełni rozwinięte, - Dopuszcza się następujące niewielkie wady strąków, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu,- Bardzo niewielkie wady skórki, skaleczenia i odgniecenia, - Bardzo niewielkie wady kształtu, - Bardzo niewielkie wady barwy. b) Klasa II Do tej klasy zalicza się groch, który nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. W przypadku grochu przeznaczonego do spożycia bez strąków: - Strąki powinny zawierać przynajmniej trzy ziarna, - Może być bardziej dojrzały niż ten w klasie I, ale nie przejrzały, - Dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu, - Wady strąków: - Wady skórki, skaleczenia i odgniecenia, pod warunkiem, że nie mają tendencji do powiększania się i nie ma ryzyka, że ziarna zostaną uszkodzone, - Wady kształtu, - Wady barwy, - Niewielka utrata świeżości, ale bez zwiędnięcia, - Wady ziaren: - Niewielkie wady kształtu, - Niewielkie wady barwy, - Mogą być twardsze, - Mogą być lekko uszkodzone. Dla grochu mangetout i grochu cukrowego : - Ziarna jeśli są obecne mogą być nieco bardziej rozwinięte niż w klasie I, - Dopuszcza się następujące niewielkie wady strąków, pod warunkiem, że nie wpływają na ogólny wygląd grochu, jego jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu, - Niewielkie wady skórki, skaleczenia i odgniecenia, - Niewielkie wady kształtu, wliczając te spowodowane rozwojem nasion, - Niewielkie wady barwy, - Niewielką utratę świeżości, ale bez zwiędnięcia i zmiany barwy.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem