Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - PORY

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla porów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne  We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, pory powinny być:- Całe, (postanowienie to nie dotyczy korzeni oraz końcówek liści, które mogą być przycięte),- Zdrowe; nie dopuszcza się porów z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych; jednakże na korzeniach może znajdować się ziemia,- O świeżym wyglądzie, z usuniętymi zwiędniętymi lub uschniętymi liśćmi,- Praktycznie wolne od szkodników,- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,- Bez oznak wyrastania w pęd nasienny,- Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; tzn. odpowiednio osuszone jeżeli były myte,- Bez obcych zapachów i/lub smaków. Jeżeli liście są ucięte to powinno to być zrobione w sposób czysty. Stopień rozwoju i jakość porów powinny być takie, aby mogły:- Wytrzymać transport i manipulacje, - Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. B.  Podział na klasy jakości Pory dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości: a) Klasa IPory w tej klasie powinny być dobrej jakości. Powinny mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany lub typu handlowego. Biała do zielonkawobiałej część pora powinna stanowić przynajmniej jedną trzecią całkowitej długości pora lub połowę łodygi rzekomej. Jednakże w przypadku porów wczesnych[1 część ta powinna stanowić odpowiednio jedną czwartą lub jedną trzecią.  Dopuszcza się jednak następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd porów, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu:- Niewielkie wady powierzchniowe,- Niewielkie uszkodzenia spowodowane przez wciornastka, ale tylko na liściach,- Niewielką ilość ziemi na łodydze. b)  Klasa IIDo tej klasy zalicza się pory, które nie mogą być zakwalifikowane do klasy I, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.   Biała do zielonkawobiałej część pora powinna stanowić przynajmniej jedną czwartą całkowitej długości pora lub jedną trzecią łodygi rzekomej. Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd porów, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu:- Miękki pęd kwiatostanowy, pod warunkiem, że znajduje się w obrębie łodygi rzekomej,- Niewielkie odgniecenia, uszkodzenia spowodowane przez wciornastka i ślady ordzawienia, ale wyłącznie na liściach,- Niewielkie wady barwy,- Ślady ziemi na łodydze.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem