Rotacje cenowe wśród warzyw
Ceny pomidorów szklarniowych i rzodkiewek obniżyły się w tym tygodniu o jedną piątą. Mniej o 9% zapłacimy również za ogórki.
Grażyna Stępka z IERiGŻ informuje, że w wyniku malejącej podaży, wzrósł koszt ubiegłorocznych warzyw, m.in. cebuli, kapusty, marchwi i buraków. Zdrożały także ziemniaki.
Utrzymujące się chłody nie sprzyjają otwieraniu kopców, dlatego podaż niektórych produktów jest zbyt mała w stosunku do popytu. Więcej płaci się też za warzywa skupowane na eksport, np. za kapustę i marchew dwa razy więcej niż przed rokiem, a za cebulę aż cztery razy.
Wyjątkiem jest kapusta pekińska - o połowę tańsza niż w 2005 r.
Źródło: fresh-market.pl, Rzeczpospolita
Zobacz więcej: Ceny warzyw