Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rzepa jadalna

0000-00-00 00:00

Brassica campestris var. rapa, roślina dwuletnia, korzeniowa należąca do rodzaju kapusta. Posiada lirowate owłosione liście i wrzecionowaty, spłaszczony lub kulisty korzeń spichrzowy. Uprawiane są odmiany jadalne lub pastewne o miąższu białym lub jasnożółtym.

Znana była w starożytnej Grecji, Rzymie i innych krajach Europy, Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Przez wieki stanowiła podstawowy składnik pożywienia zwłaszcza w krajach Europy Północnej, gdzie zastępowała dzisiejsze ziemniaki. Obecnie rzepa jest warzywem coraz rzadziej używanym. Kiedyś sokiem z rzepy leczono trudno gojące się rany i uważano, że działa wzmacniająco. Istnieją odmiany rzepy letniej, zbieranej stopniowo i zimowej zbieranej jednorazowo.

100 g rzepy dostarcza: 33 kalorie, 0,8 g białka, 0,3 g tłuszczu, 3,8 g węglowodanów, 2,8 g błonnika, 240 mg potasu, 59 mg wapnia, 58 mg sodu, 28 mg fosforu, 7 mg magnezu, 0,4 żelaza, niewiele witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,05 mg witaminy B2, 0,6 mg witaminy PP, 0,11 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 20 mikrogramów kwasu foliowego.

Źródło: www.portalwiedzy.onet.pl

 

Zobacz więcej: Rzepa

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem