Czy uprawiać roszponkę?
W ostatnim czasie importuje się dużo roszponki głównie z Francji (z rejonu Nantes skąd pochodzi ponad 75 proc. światowej produkcji).
Wielu producentów próbuje uprawiać roszponkę na potrzeby rynków lokalnych. Brak jednak wystarczającej wiedzy i umiejętności stwarza problemy w jej szerszym rozpropagowaniu.
Wg informacji dr Jana Krężela i prof. dr hab. Eugeniusza Kołota z Akademii Rolniczej we Wrocławiu w okresie jesiennym najlepiej plonuje (spod osłon) odmiana Cirilla (2,45 kg/metr kwadratowy). Jesienne plony roszponki ponad dwukrotnie przewyższają plony uzyskiwane na wiosnę. Odmiana Trophy to z kolei odmiana polecana na przyspieszony zbiór wczesnowiosenny z upraw przyspieszonych. Do upraw polowych największą przydatność wykazują w naszych warunkach dwie odmiany: Deutscher Gewohnlicher i Etampes.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie OWK (dr Jana Krężela i prof. dr hab. Eugeniusza Kołota z Akademii Rolniczej)
Zobacz więcej: Sałaty i endywie