Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Schładzanie sałaty po zbiorze

2006-00-00 00:00

Według prof. Franciszka Adamickiego, zebrana sałata bardzo szybko traci na wartości handlowej. Dochodzi do więdnięcia, żółknięcia i zasychania liści oraz do przebarwienia (brunatnienia) głąba i nerwów liści.

Maksymalny okres przechowywania tego warzywa (nawet w optymalnych warunkach) wynosi dwa, trzy tygodnie. Spadek temperatury do 0°C sprawia, że intensywność oddychania sałaty zmniejsza się, a jej procesy życiowe ulegają zahamowaniu.

Najbardziej energooszczędnym sposobem schładzania tego warzywa jest schładzanie próżniowe.
Przy ciśnieniu 1,6 mm słupka rtęci woda znajdująca się na powierzchni produktu szybko wyparowuje. W ciągu 12-20 minut dochodzi do obniżenia temperatury z 20-25° C do
1-2° C.



Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem