Schładzanie sałaty po zbiorze
Według prof. Franciszka Adamickiego, zebrana sałata bardzo szybko traci na wartości handlowej. Dochodzi do więdnięcia, żółknięcia i zasychania liści oraz do przebarwienia (brunatnienia) głąba i nerwów liści.
Maksymalny okres przechowywania tego warzywa (nawet w optymalnych warunkach) wynosi dwa, trzy tygodnie. Spadek temperatury do 0°C sprawia, że intensywność oddychania sałaty zmniejsza się, a jej procesy życiowe ulegają zahamowaniu.
Najbardziej energooszczędnym sposobem schładzania tego warzywa jest schładzanie próżniowe.
Przy ciśnieniu 1,6 mm słupka rtęci woda znajdująca się na powierzchni produktu szybko wyparowuje. W ciągu 12-20 minut dochodzi do obniżenia temperatury z 20-25° C do
1-2° C.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Sałaty i endywie