Ceny skupu selerów w Polsce w latach 2005-2010
2010-12-10 00:00
W latach 2005-2010 średnie ceny skupu selerów przeznaczonych na rynek produktów świeżych były najniższe w sezonie 2007/2008 (1,53 zł/kg), a najwyższe w sezonie 2009/2010 (1,98 zł/kg). W okresie najwyższej podaży, czyli od września do listopada ceny producentów w przedstawiony sezonie wahały się od 1,21 zł/kg w 2005 r. do 2,21 zł/kg w nieurodzajnym bieżącym roku. Ze względu na spadek zbiorów w 2010 r. firmy skupujące selery na rynek świeżych produktów płaciły w okresie najwyższej podaży (od września do listopada) o 75 proc. więcej niż w roku poprzednim (1,26 zł/kg).
W zakładach przetwórczych ceny skupu selerów były najniższe w sezonie 2009/10 (0,53 zł/kg), a najwyższe w sezonie 2006/2007 (0,87 zł/kg). Podobnie kształtowały się ceny selerów przemysłowych w okresie od września do listopada i wahały się od 0,59 zł/kg do 1.07 zł/kg. W w tym okresie bieżącego roku płacono za selery 0,92 zł/kg, co oznacza wzrost w stosunku do roku 2009 o 56 proc. Ze względu na obniżoną podaż można spodziewać się, że średnie ceny w sezonie 2010/2011 zarówno na rynku produktów świeżych, jak i w przetwórstwie będą wyższe niż w poprzednim sezonie.
Tabela: Ceny skupu selerów (zł/kg)
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
W zakładach przetwórczych ceny skupu selerów były najniższe w sezonie 2009/10 (0,53 zł/kg), a najwyższe w sezonie 2006/2007 (0,87 zł/kg). Podobnie kształtowały się ceny selerów przemysłowych w okresie od września do listopada i wahały się od 0,59 zł/kg do 1.07 zł/kg. W w tym okresie bieżącego roku płacono za selery 0,92 zł/kg, co oznacza wzrost w stosunku do roku 2009 o 56 proc. Ze względu na obniżoną podaż można spodziewać się, że średnie ceny w sezonie 2010/2011 zarówno na rynku produktów świeżych, jak i w przetwórstwie będą wyższe niż w poprzednim sezonie.
Tabela: Ceny skupu selerów (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2005/06 | 2006/07 | 2007/08 | 2008/09 | 2009/10 | 2010/11 |
Do bezpośredniego spożycia, w tym: |
1,94 | 1,80 | 1,53 | 1,81 | 1,98 | . |
- średnia cena od września do listopada | 1,21 | 1,45 | 1,27 | 1,26 | 1,26 | 2,21 |
Do przetwórstwa | 0,70 | 0,87 | 0,66 | 0,60 | 0,53 | . |
- średnia cena od września do listopada | 0,65 | 1,07 | 0,67 | 0,63 | 0,59 | 0,92 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Seler korzeń
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem