Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Na rynku warzyw wciąż zastój

2011-12-05 08:48
Źródło: fresh-market.pl (ms)

Wciąż bardzo trudno producentom znaleźć kupców na cebulę i ziemniaki. Cebulakalibrowana, w workach  oferowana jest od 0,18 zł/kg a ziemniaki nawet od 0,10 zł/kg. Podobnie jest jeśli idzie o białą kapustę. Przy utrzymującej się nadpodaży tego warzywa ceny pozostają na poziomie 0,10 - 0,20 zł/kg. Trochę lepiej jest z kapustą pekińską. Eksport do Rosji, choć kapryśny jednak jakoś idzie a ceny "pekinki" choć nie rosną to i nie spadają. Za kapustę w karonie, spaletyzowaną płaci się 0,85 - 0,95 zł/kg. Przy tym coraz więcej producentów wstrzymuje sprzedaż kapusty z chłodni czekając na lepsze cveny. W zastoju jest też handel warzywami korzeniowymi. Ograniczony popyt na buraki czy selery sprawia, że ich ceny od tygodni są niskie i stabilne. Myte buraki mają ceny na poziomie 0,25 - 0,33 zł/kg a selery od 0,60 do 0,80 zł/kg. W miarę stabilna jest również sytuacja na rynku marchw.Cchoć częściej, w ostatnich dwóch tygodniach, słychać było o ozainteresowaniu Rosjan polską marchwią. Za marchew szczotkowaną płaci się obecnie 0,40 - 0,45 zł/kg. Mniej stabilne w ostatnich kilkunastu tygodniach były ceny pietruszki ale generalnie nie wychodziły one poza 1,60 zł/kg. Stsunkowo najsłabiej wypada obecnie podaż porów. Polskich porów dobrej jakości nie jest zbyt dużo. Co również przejawia się w cenach i w tym, że na naszym rynku jest miejsce dla porów z importu. Za łądne pory (z opakowaniem) płaci się 1,70 - 1,80 zł/kg. Pory importowane mają ceny na poziomie 1,70 - 2,00 zł/kg. Podsumowując, powiedzieć można, że zastój trwa a rynek czeka na nadejście mrozów. Producenci, którzy mają warunki do przygotowywania warzyw, gdy na dworzy jest poniżej -5 stopni upatrują w nadejściu zimy szansy na wzrost sprzedaży po lepszych cenach. Nadejście zimy powinno również przyczynić się do zmiany sytuacji podażowej na rynku rosyjskim a co za tym idzie dać szansę na wyższy eksport.

Zobacz więcej: Seler korzeń

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem