Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Seler naciowy

0000-00-00 00:00

Seler liściowy (Apium graveolens L.var. dulce Pers.)

Warzywo dwuletnie, część użytkową stanowią ogonki liściowe. Nie tworzy zgrubienia korzeniowego. Tworzy jaśniejsze liście od selera korzeniowego. Ogonki liściowe mają długość 40-70 cm i średnicę 3-4 cm. Zależnie od odmiany zabarwienie ogonków liściowych może być białe, czerwonawe, zielone i złotożółte.

W krajach zachodnioeuropejskich (szczególnie w Belgii, Holandii i Wielkiej Brytanii) oraz w Stanach Zjednoczonych bardzo upowszechnione są w uprawie selery liściowe. Są one cenione ze względu na wyższą wartość odżywczą w porównaniu z selerem korzeniowym, gdyż zawierają większą ilość soli mineralnych, witamin i olejków eterycznych. Ze względu na to, że wzrasta wielkość import tego warzywa warto byłoby zwiększyć jego uprawę w naszym kraju.

Uprawa selera liściowego jest zbliżona do selera korzeniowego. Warzywo to dobrze przechowuje się kilka miesięcy, co umożliwia prowadzenie stałych dostaw na krajowy rynek jak i na eksport. Seler liściowy nadaje się bardzo dobrze do suszenia. Jego dużą zaleta jest, że w długim okresie czasu (kilku miesięcy) nie traci specyficznego aromatu. Seler naciowy (podobnie jak seler korzeniowy) uchodzi za afrodyzjak.

W pomieszczeniach seler liściowy uprawia się w okresie wiosennym na zbiór od kwietnia do czerwca lub jesiennym na zbiór w miesiącach zimowych i wiosennych. Od lipca do października warzywo to pochodzi z uprawy polowej. Selery naciowe uprawia się najczęściej w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem stosowanym jesienią w dawce 30 t/ha. Warzywo to ma wysokie wymagania pokarmowe względem azotu. Przy plonie wynoszącym 30 t/ha rośliny pobierają około 150 kg N/ha.

Potrzeby nawozowe selera naciowego należy ustalić w oparciu o zawartość w glebie N-NH4 i N-NO3. Najczęściej w praktyce stosuje 100 kg N/ha lub 150 kg N (np. 370-550 kg saletrzaku/ha) przy braku nawożenia organicznego. Połowę tej dawki wprowadza się do gleby w nawożeniu podstawowym, natomiast połowę w jednym lub dwóch nawożeniach pogłównych. Pogłównie zaleca się rozsiać nawóz między 1/3 lub ½ okresu wegetacji. Zbyt obfite lub późniejsze nawożenie azotowe może być przyczyną nadmiernego gromadzenia azotanów w liściach selera. Zawartość pozostałych składników pokarmowych w glebie w uprawie selera liściowego powinna wynosić (w mg/dm3): P 60-80, K 200-250, Mg 60-120, Ca 1000-2000. Odczyn gleby należy utrzymywać na poziomie 6,5 – 7,5 pH.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie „Warzywnictwa” pod redakcją Zofii Dobrakowskiej-Kopeckiej i informacje ze strony internetowej www.uprawy.pl

Zobacz więcej: Seler naciowy

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem