Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Selery naciowe coraz bardziej popularne

2006-00-00 00:00

W Polsce, od połowy lat 90. notuje się większe ilości importowanych selerów naciowych. Warzywo to zyskuje również na popularności w krajowej produkcji. Docenili go już m.in. Belgowie, Brytyjczycy i Amerykanie.

Dobrze rośnie w klimacie umiarkowanym ale ma duże wymagania wodne i glebowe.

Polki coraz chętniej sięgają po selery naciowe, jako składnik modnych ostatnio sałatek i surówek. W porównaniu do selera korzeniowego zawiera on więcej wartości odżywczych, tj. soli mineralnych, witaminy C, karotenu i olejków eterycznych. Na jego korzyść przemawia także możliwość długiego przechowywania - nawet do kilku miesięcy.

Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Seler naciowy

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem