Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ślimacze tempo procesu koncentracji w Polsce

2006-00-00 00:00

Proces koncentracji produkcji warzywniczej w Polsce przebiega bardzo powoli. Około 60% gospodarstw, uprawiających cebulę z siewu, produkowało to warzywo na powierzchniach większych niż 3 ha.

Mniejsza koncentracja występowała w Holandii, przy uprawie warzyw pracochłonnych, trudnych do zmechanizowania, tj. sałata, endywia czy kalafior. Gospodarstwa produkujące te rośliny w 42 – 67% nie przekraczały powierzchni 0,01 – 0,50 ha.

W Polsce najwięcej upraw, mieszczących się w tym przedziale (0,01 – 0,50 ha) było w roku 1972 r. Ich liczba wynosiła wówczas aż 98,2%. W roku 1996 sytuacja nie uległa wiekszej zmianie - 96,5%.



Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem