Ślimacze tempo procesu koncentracji w Polsce
2006-00-00 00:00
Proces koncentracji produkcji warzywniczej w Polsce przebiega bardzo powoli. Około 60% gospodarstw, uprawiających cebulę z siewu, produkowało to warzywo na powierzchniach większych niż 3 ha.
Mniejsza koncentracja występowała w Holandii, przy uprawie warzyw pracochłonnych, trudnych do zmechanizowania, tj. sałata, endywia czy kalafior. Gospodarstwa produkujące te rośliny w 42 – 67% nie przekraczały powierzchni 0,01 – 0,50 ha.
W Polsce najwięcej upraw, mieszczących się w tym przedziale (0,01 – 0,50 ha) było w roku 1972 r. Ich liczba wynosiła wówczas aż 98,2%. W roku 1996 sytuacja nie uległa wiekszej zmianie - 96,5%.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem