Spada eksport przetworów warzywnych
2012-01-27 14:59
Źródło:
fresh-market.pl (jbg)
Było to konsekwencją przede wszystkim spadku eksportu warzyw mrożonych, mających największy udział w strukturze eksportu krajowych przetworów warzywnych - wyjaśnia portalspozywczy.pl.
Według GUS, w pierwszych 10 miesiącach 2011 roku zakłady, w których liczba pracujących wynosiła 50 osób i więcej, wyprodukowały 416 tys. ton mrożonych warzyw, tj. o 4,2 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim.
Nastąpił również spadek sprzedaży za granicę suszy, a także konserw warzywnych. Korzystnym zjawiskiem dla eksporterów było osłabienie się złotego wobec euro w drugiej połowie roku, które przełożyło się na poprawę opłacalności sprzedaży produktów za granicę. Pozytywnie na sytuację w branży przetwórczej wpływał dostęp do taniego surowca.
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem