Belgia."Praca ze szparagami stała się prawie niemożliwa ze względu na rosnące ceny"
2024-03-06 00:00
Źródło:
Freshplaza.it
- Początek sezonu na belgijskie szparagi nie przebiega tak, jak oczekiwali tego handlowcy.
- Wysokie ceny utrzymują się, co sprawia, że pracy z tym produktem jest prawie niemożliwa na dużą skalę.Tino's Fruit ograniczyło dzienną dostawę z 1,5-2 ton do 300-400 kg.
- Aktualne ceny zakupu szparagów wynoszą około 17 euro za kilogram, co zmusza do sprzedaży po obróbce po 18-19 euro, co jest ceną nieakceptowalną dla restauracji.
- Spodziewany jest wzrost podaży w 10. tygodniu, również z Holandii, co może przyczynić się do obniżenia cen.
- Przed Wielkanocą przewiduje się niedobór dostaw szparagów z powodu wcześniejszego terminu świąt oraz problemów z założeniem osłon w polach z powodu intensywnych deszczy.
- Ceny szparagów są bardzo zmienne: wysokie na początku sezonu, następnie spadają, by ponownie wzrosnąć przed Wielkanocą, a po świętach gwałtownie maleją.
- Całkowite sprzedaże nie różnią się znacznie od poprzednich lat, ale wysokie ceny utrudniają osiąganie zysku.Wysokie ceny dotyczą nie tylko szparagów, ale całego rynku, co ma związek z warunkami pogodowymi i wysokimi kosztami produkcji.
- Wyzwaniem jest utrzymanie niskich marż, aby nie zniechęcać klientów, w obliczu rosnących kosztów pracy w Belgii o 12% w 2024 roku.
Więcej. Przejdź do artykułu
Zobacz więcej: Szparagi
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem