Meksyk – szparagi głównie do przetwórstwa
2006-00-00 00:00
W Meksyku plantacje szparagów potrzebują 2-3 lat, by wydać plon i 7 lat, by osiągnąć zbiory handlowe.
Produkowane tam warzywa kierowano w większości do przetwórstwa, a do eksportu (Wielka Brytania, Kanada i Francja) trafiała niewielka ilość. Jeszcze mniej stanowił ich import, tj. ok. 100 ton rocznie.
Od czasu ratyfikowania meksykańsko-chilijskiego obszaru wolnego handlu, liczba sprowadzanych szparagów zaczęła gwałtownie wzrastać.
Obecnie obowiązuje tam 10 proc. cło (z wyjątkiem dostaw ze Stanów Zjednoczonych, gdzie w wyniku uregulowań NAFTA opłaty zostały całkowicie zniesione).
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Szparagi
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem