Peru przoduje w produkcji szparagów
2007-04-12 00:00
Szparagi, które są dość popularne w Peru, USA i w Europie zachodniej, ceni się przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe. Wartości odżywcze w nich zawarte są niewielkie.
Światowym liderem w uprawie tych warzyw jest Peru. W 2004 r. wyprodukowano tam 145 tys. ton. Na drugim miejscu znajdują się Stany Zjednoczone (55 tys. ton), a na trzecim Meksyk (34 tys. ton).
W Europie prym wiedzie Hiszpania (69 tys. ton). Drugie w kolejności są Niemcy (ok. 40 tys. ton), ale tu krajowa produkcja nie zaspokaja wewnętrznych potrzeb. Kraj ten importuje szparagi z Grecji, Hiszpanii, Holandii, Francji i Belgii.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Szparagi
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem