Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Rynek szparagów na świecie

2010-06-17 00:00
Światowa powierzchnia upraw szparagów wynosi 221 tys. ha, z czego 91 tys. ha przypada na Azję, 67 tys. ha jest w obu Amerykach oraz 60 tys. ha w Europie. Zbiory szparagów wynoszą rocznie ok. 1 mln ton. Najwięcej zbiera sie ich w krajach Ameryki – około 475 tys. ton, następnie w Azji – około 304 tys. ton i Europie– 240 tys. ton. Udział szparagów białych wynosi ok. 40 proc., zielonych ok. 60 proc. Produkcja szparagów fioletowych jest marginalna.

W 2009 r. średnie plony na świecie wynosiły 4,66 ton/ha, a przypadku zbiorów w poszczególnych regionach geograficznych  - 4,06 ton/ha w Europie, 3,33 ton/ha w Azji oraz 7,1 ton/ha w Ameryce.

Jeśli chodzi o Europę to najwięcej szparagów zbiera sie w Niemczech, gdzie ubiegłoroczna produkcja wyniosła 98,2 tys. ton (22 tys. ha). W Hiszpanii zbiory wyniosły 48,8 tys. ton (10,3 tys. ha), we Włoszech 37,3 tys. ton (5,9 tys. ha) we Francji i Grecji po 17 tys. ton (4,5 i 4,2 tys. ha) i w Holandii 13,5 tys. ton (2,6 tys. ha). 

Największe ilości szparagów spożywane są w zasadzie w dwóch krajach europejskich w Niemczech oraz Hiszpanii – po około 1,4 kg/osobę i są to przede wszystkim szparagi białe. Spożycie szpargów we Włoszech wynois ok 0,74 kg/osobę to przy czymtu dominują tu szparagi zielone.

Źrodło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Szparagi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem