Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – początek sezonu szparagów

2012-03-23 09:50
Źródło: fresh-market.pl (ms) na podstawie freshplaza.com

Statystyki z roku 2011 pokazują pozytywny obraz rynku szparagów we Włoszech. Warzywa te były uprawiane na 6 300 ha, a produkcja wyniosła 45 tys. ton. W 2011 roku malał import szparagów do Włoch – wyniósł on 4 300 ton, rósł natomiast eksport i osiągnął on poziom 3 500 ton (w roku 2000 było to tylko 1 000 ton). Dobre były ceny szparagów na eksport – na poziomie 3 euro/kg z maksimum na poziomie 4 euro/kg.

Włochy to europejski lider w produkcji szparagów zielonych. Główni konkurenci – Niemcy i Hiszpania skupiają się na produkcji szparagów białych. produkcja szparagów we Włoszech skupia się w dwóch regionach – na północy, Veneto (z 24 proc udziału) i Emilia – Romania (13 proc.) oraz na południu, Puglia (24 proc.) i Kampania (22 proc.).

W porównaniu do innych warzyw szparagi to wciąż produkt niszowy, z udziałem w rynku na poziomie ilościowym 2 proc. i wartościowym 3,5 proc. Pozytywny jest fakt, że w ostatnich latach konsumpcja szparagów we Włoszech nieprzerwanie rosła (19,5 tys. ton w 2000 roku i 22,5 tys. ton w 2011 roku). Jednak potencjał rynku jest duży. Wiele włoskich rodzin sięga po szparagi zaledwie raz w roku. Dużo we Włoszech jest do zrobienia jeśli idzie o promocję tego warzywa, zwłaszcza wśród młodych konsumentów.

Zobacz więcej: Szparagi

Słowa kluczowe: szparagi, Włochy, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE