Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - CZOSNEK

0000-00-00 00:00

A. Jednolitość W każdym opakowaniu lub w obrębie partii luzem czosnek powinien być jednolity, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, jakości i wielkości (jeżeli sortowano według wielkości). Widoczna w opakowaniu część czosnku lub w obrębie partii luzem powinna być reprezentatywna w stosunku do całej zawartości opakowania lub całej partii. Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami w opakowaniach detalicznych o masie netto do 3 kg, na warunkach określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003. B. Pakowanie Z wyjątkiem czosnku dosuszonego w warkoczach, który może być przewożony luzem (ładowany bezpośrednio na środek transportu), sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił produkt przed uszkodzeniami. Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń zewnętrznych. C. Prezentacja Czosnek może być przygotowany do sprzedaży w następujący sposób: a) Luzem w opakowaniu, z przyciętym szczypiorem do długości nie przekraczającej: - 10 cm w przypadku czosnku świeżego oraz nie dosuszonego, - 3 cm w przypadku czosnku dosuszonego. b) W pęczki według: - ilości główek - masy netto. Szczypior musi być ukręcony c) W przypadku czosnku dosuszonego i nie dosuszonego, w warkoczach według: - ilości główek, powinno być ich przynajmniej sześć, - masy netto. W przypadku prezentacji w pęczkach lub warkoczach, każde opakowanie powinno mieć jednakową charakterystykę (liczbę główek lub masę netto). Niezależnie od rodzaju prezentacji, szczypior powinien być czysto przycięty; podobnie korzenie w przypadku czosnku dosuszonego w klasie Ekstra.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem