Warzywa ofiarami globalnego ocieplenia?
Według prognoz brytyjskich analityków, globalne ocieplenie może sprawić, że warzywa takie jak marchew, groch, kapusta brukselska czy pory, staną się w Wielkiej Brytanii produktami deficytowymi.
Kwiecień 2007 okazał się najcieplejszym i najbardziej suchym miesiącem w historii pomiarów.
W niektórych rejonach deszcze nie wystąpiły ani razu, a w wyniku suszy zniszczeniu uległa znaczna część posiewów warzyw.
W Wielkiej Brytanii nawadnianych jest ok. 60 proc. pól. Niektórzy rolnicy, pozbawieni możliwości zastosowania sztucznego nawadniania, zrezygnowali z produkcji warzyw na rzecz zbóż.
Należy wspomnieć, że kraj ten jest europejskim liderem w produkcji grochu (ok. 150 tys. rocznie). Na dużą skalę uprawia się tu również marchew (1 mln), pory (40 tys.) i kapustę (112 tys.).
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie “ProAgro Nowosti”
Zobacz więcej: Ceny warzyw