Zalecane warunki transportu owoców i warzyw |
Opracowano na podstawie zaleceń wydawanych przez Narodowy Instytut Świeżych Produktów, 440 Market Towers, 1 Nine Elms Lane, London SW8 5 NN. |
Grupa 1
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90–95 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na wydzielanie etylenu nie powinno być przewożone z produktami z grup 6a i 6b. Brzoskwinie i nektaryny;Gruszki,Jabłka,Morele, Owoce jagodowe (z wyjątkiem żurawin), Śliwki,Winogrona,Wiśnie i czereśnie. |
Grupa 2
Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: 85–95 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem Arbuzy (także Grupa 4 i 5), Ananasy (nie z awokado), Awokado (ograniczony okres przechowywania w tej temperaturze), Bakłażany (również Grupa 5),Grejpfruty,Guawa,Mango,Melony inne niż Cantaloupe i Honeydews,Papaja,Pomidory zielone, zapalone (również Grupa 4). |
Grupa 3
Temperatura: 2,5 do 5*C Wilgotność względna: 90–95 % |
Lód: tylko w kontakcie z melonami Cantaloupe Cytryny,Liczi,Melony Cantaloupe,Pomarańcze i tangerynki. |
Grupa 4
Temperatura: 4,5 do 7,5*C Wilgotność względna: ok. 95 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem Arbuzy (także Grupa 2 i 5),Cukinia,Fasola szparagowa,Papryka czerwona (jeśli z zieloną należy ustawić temp. na górnej granicy przedziału),Papryka zielona (nie z fasolą),Pomidory, zapalone (również Grupa 2). |
Grupa 5
Temperatura: 4,5 do 13*C Wilgotność względna: 85–90 % |
Lód: tylko w kontakcie z produktem Arbuzy (także Grupa 2 i 5),Bakłażany (także Grupa 2),Cytryny (nie przechowywać cytryn w temp. poniżej 7,5*C dłużej niż 2 tygodnie),Grejpfruty,Ogórki,Ziemniaki dojrzałe. |
Grupa 6 a
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 95–100 % |
Lód: nigdy w kontakcie ze szparaga, winogronami i pieczarkami Buraki czerwone, Endywia, Groch, Karczochy, Kukurydza słodka, Marchew, Pieczarki, Pietruszka, Pory (nie z winogronami), Rabarbar, Sałata, Szparagi, Szpinak, Winogrona. |
Grupa 6 b
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok. 95–100 % |
Lód: dopuszczony dla wszystkich Brokuły,Chrzan,Cebula (nie sucha),Kalarepa,Kapusta brukselska,Kapusta,Kalafiory,Selery korzeniowe,Selery naciowe,Rzodkiewki. |
Grupa 7
Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: ok. 85–90 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem Ziemniaki słodkie,Ziemniaki wczesne. |
Grupa 8
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok. 65–75 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem Cebula sucha,Czosnek. | |