Znaleziono sposób na ograniczenie marnotrawstwa jedzenia
W zachodnich gospodarstwach domowych wyrzuca się około 40 procent zakupionego jedzenia. Oznacza to zmarnotrawienie około 165 miliardów dolarów rocznie.
Jednym z głównych elementów marnowanego jedzenia jest chleb. Około 30 procent zakupionego w Wielkiej Brytanii pieczywa ostatecznie ląduje w koszu.
Głównym problemem długiego przechowywania żywności jest szybko powstająca pleśń. Szczególnie w przypadku chleba – pojawia się zazwyczaj po około tygodniu od zakupienia.
Amerykańska firma Microzap twierdzi, że opracowała technikę, która powstrzymuje rozwój pleśni. W wypadku chleba nawet do dwóch miesięcy - podaje BBC.
Maszyna opracowana w laboratorium firmy na terenie kampusu Texas Tech University w Lubbock firmę przypomina z wyglądu i funkcjonowania kuchenke mikrofalową. Wystarczy na około 10 sekund w niej umieścić chleb, aby przedłużyć jego „świeżość” do dwóch miesięcy. Żywność w środku jest poddawana falą mikrofalowym, które zabijają wolne rodniki, które powodują pleśń.
Microzap informuje, że technika ta może być używana w wielu innych produktach takich jak świeże owoce czy warzywa.
Pleśń na żywności
czytaj dalej
Szara pleśń w truskawkach
czytaj dalej