Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Tadżykistan eksport owoców i warzyw to wciąż wyzwanie

Minister Rolnictwa Tadżykistanu Izatullo Sattori na niedawnej konferencji prasowej poświęconej wynikom prac urzędu w pierwszej połowie roku stwierdził, że w okresie sprawozdawczym gospodarstwa produkcyjne typu dekhkan (kooperatywy) odniosły wielki sukces w wytwarzaniu produktów rolnych.

Nie wspomniał co prawda o konkretnych liczbach, z wyjątkiem niskiej ceny cebuli, zauważył jednak, że liczba osób chętnych do uprawiania rolnictwa rośnie z roku na rok.

Jednak dzisiejsza sytuacja w tadżyckim rolnictwie jest niejednoznaczna. Gospodarstwa typu dehkan i powiązane zakłady przetwórstwa owocowego zwiększyły produkcję, ale ta ilość nie zmieniła się jeszcze na jakość.

Pomimo sukcesu poszczególnych dostawców we wchodzeniu na rynki zagraniczne, generalnie większość dehkanów nie może ustanowić stabilnego eksportu owoców i warzyw, chociaż smak i soczystość darów ziemi tadżyckiej może konkurować z każdym producentem.

Tadżykistan na fali sukcesu

Jeśli wierzyć słowom tadżyckich biznesmenów, niektóre firmy naprawdę zdołały rozszerzyć eksport, a nawet zdobyć przyczółek na rynku rosyjskim.

Tak więc, według dyrektora generalnego firmy Abricot and Company, Pułota Aszurowa, w 2017 roku lokalni producenci podpisali umowy na dostawę tadżyckich moreli z dwoma dużymi sieciami handlowymi w Rosji. W tym samym roku Abricot and Company  wysłało ponad 330 ton świeżych owoców do sklepów detalicznych sieci Magnit.

Według Aszurowa w 2019 roku 500 ton owoców - moreli, brzoskwiń i wiśni - wysłano do centrum logistycznego Фуд Сити.

Wzrost eksportu daje impuls do jakościowej ekspansji produkcji. Na przykład w 2018 roku w rejonie asztskim w Sogd zainstalowano nowe chłodnie przemysłowe, a także urządzenia do przetwarzania i pakowania świeżych owoców.

„Przetwarzamy morele przy użyciu najnowszych technologii, używamy europejskich komór chłodniczych, które mogą określić objętość i wielkość każdego owocu. Szybkość przetwarzania i pakowania wynosi 800-900 gramów na sekundę. Dzięki tym technologiom nasze owoce są akceptowane na rynkach rosyjskim i europejskim” zauważa Pułot Aszurow.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE