Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Europejczycy jedzą mało owoców i warzyw

2014-05-12 15:20
Średnie spożycie owoców i warzyw w roku 2012 liczone dla unijnej „28” to 386,96 gram/osobę dziennie – czyli o 8,2 proc. mniej wobec danych za rok 2011 jak również o 8,7 proc. mniej wobec średniej wielkości spożycia w latach 2007-2011.

Przypomnijmy, iż dzienna zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) porcja owoców i warzyw to minimum 400 gram/osobę. W sumie aż 18 państw Unii Europejskiej odnotowuje spożycie sporo poniżej tej zalecanej dawki, a jedynie 10 ją przekracza.

Spożycie dzienne przypadające na 1 osobę w przypadku owoców to dokładnie 167,62 grama (o 11,8 proc. mniej wobec danych za rok 2011 i o 14,2 proc. mniej wobec średniej z lat 2007-2011) a w przypadku warzyw to 219,33 gram (odpowiednio o 5,3 proc. mniej i 4 proc. mniej).

Ponadto Freshfel publikuje najnowsze dane za rok 2012 dotyczące zarówno produkcji jak i importu i eksportu owoców i warzyw w „UE 28”. W roku 2012 produkcja unijna owoców była mniejsza wobec roku 2011 o 12 proc. i wyniosła 32,5 mln ton, to również o 1 proc. mniej wobec danych za okres 2007-2011. Natomiast zbiory warzyw wyniosły w omawianym roku 50,3 mln ton – o 6 proc. mniej wobec danych za rok 2011 i o 3 proc. mniej wobec okresu 2007- 2011.

Dla handlu zagranicznego odnotowano w przypadku importu spadek, w eksporcie zaś wzrost. W roku 2012 import owoców i warzyw z państw trzecich – pozaunijnych nadal odnotowywał tendencję malejącą - w przypadku owoców o 3 proc. do wielkości 10,7 mln ton – spadek o 3 proc. wobec roku 2011 i o 9 proc. wobec ostatnich pięciu lat. Mniej zaimportowano spoza państw unijnych również warzyw – o 10 proc. mniej wobec roku poprzedniego i o 13 proc. mniej wobec danych za lata 2007-2011 - w sumie było to 1,6 mln ton. Więcej natomiast wyeksportowano do państw trzecich owoców i warzyw w roku 2012 – o 17 proc. więcej owoców – łącznie 4,0 mln ton oraz o 8 proc. więcej warzyw – 1,8 mln ton. W stosunku do lat 2007-2011 eksport owoców odnotował aż 39 proc. wzrost, a warzyw 20 proc..

Słowa kluczowe: ue, spożycie, handel, owoce, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE