Hiszpania: eksport warzyw znów rośnie
Dane na temat eksportu hiszpańskich warzyw i owoców pokazują, że w pierwszym kwartale eksport ten wzrósł ponad poziom sprzed kryzysu wywołanego zakażeniami bakterią E. coli w ubiegłym roku.
Dyrektor Generalny Federacji Hiszpańskich Producentów i Eksporterów Owoców i Warzyw (FEPEX) José María Pozancos powiedział, że hiszpański sektor eksportu owoców i warzyw powrócił na „ścieżkę wzrostu” sprzed roku, z okresu zanim w Niemczech rozpoczął się kryzys E. coli.
Dane o eksporcie z pierwszych trzech miesięcy 2012 roku są lepsze od tych sprzed kryzysu zarówno pod względem ilości, jak i wartości eksportu. Tym samym eksport powrócił do trendu wzrostowego z pierwszej połowy 2011 roku, któyr to trend został przerwany błędnymi informacjami wskazującymi Hiszpanię jako ognisko zakażeń bakterią E. coli. Dyrektor Pozancos zauważył, że sytuacja normalizuje się zarówno na rynku niemieckim, jak i w innych krajach.