Hiszpania –podaż karczochów na dobrym poziomie
Kampania zbioru karczochów dobrze przebiega w prowincji Murcja, gorzej jest w prowincji Nawarra, gdzie duży mróz spowodował praktycznie całkowitą stratę zbiorów. W Murcji mrozy wystąpiły w styczniu, wtedy też notowano pewne straty, ale produkcja karczochów pozostała na dobrym poziomie.
W Murcji najpopularniejszą odmianą, a również najbardziej dochodową jest biała odmiana Tudela. jej reprodukcja odbywa się przez sadzonki obcinane z dorosłych roślin, a nie przez nasiona, jak inne odmiany. Stąd jej producenci i ich koszty nie zależą od tego, co dyktują firmy nasienne.
Podlegające tylko prawu podaży i popytu, ceny białych karczochów utrzymują się między 0,40 a 0,90 euro/kg. Producenci z Murcji uważają taki poziom cenowy za dość niski, ale to może się szybko zmienić wraz ze zmianą pogody. Pogoda jest bowiem kluczowym czynnikiem decydującym o poziomie podaży i cen hiszpańskich warzyw w sezonie zimowym.
Karczoch są jednym z nielicznych warzyw, które potrzebują bardzo niewiele zabiegów agrochemicznych. Producenci karczochów podnoszą ten fakt, wskazując, że ich produkt jest zdrowy i naturalny.
W Europie produkcja karczochów ograniczona jest do krajów basenu śródziemnomorskiego. Na północy karczochy są o wiele mniej popularne, a ich spożycie bardzo niskie. A jest to warzywo łatwe i szybkie w przygotowaniu do spożycia, a przy tym można je gotować, piec, grillować, czy gotować na parze.