Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – rynek zalany masowym importem warzyw

Trend ten uderza w producentów czosnku w Hiszpanii. Coraz więcej czosnku na rodzimym rynku pochodzi z Chin i USA. 87 proc. fasoli spożywanej w Hiszpanii pochodzi już z Meksyku. Większość dostępnych na hiszpańskim rynku szparagów nie jest z Andaluzji, Nawarry, czy Aranjuez, ale z krajów takich, jak Chiny. A miejscowe karczochy wypierane są przez import z Peru.

Coraz głośniej swoje oburzenie tą sytuacją wyrażają hiszpańscy rolnicy. Nasze bydło. mówią oni, jest żywione karmą, której nam nie wolno uprawiać, ale jest ona sprowadzana z zagranicy w ogromnych ilościach. Ten masowy napływ zagranicznej produkcji rolnej jest ogromnym ciosem w krajowe rolnictwo. Niedługo nie będzie hiszpańskiego czosnku, karczochów, czy fasoli. Hiszpańscy producenci pomidorów z Almerii nie są w stanie konkurować z rekordowo tanim pomidorem marokańskim. Hodowcy bydła w Andaluzji nie są już w stanie dłużej żyć ze swojej pracy, ostrzegają hiszpańscy rolnicy.

Słowa kluczowe: Hiszpania, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE