Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – większy eksport warzyw i owoców

2013-08-20 15:00

W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł, w relacji rok do roku, o 6 proc. w ujęciu ilościowym i o 11 proc. w ujęciu wartościowym. Eksport ten wyniósł, w okresie styczeń – maj 2013 roku odpowiednio 5,4 mln ton i 5,132 mln euro.

Eksport warzyw w ujęciu ilościowym wzrósł o 20 proc. i osiągnął pułap 421 524 ton. Wynikał on w dużej mierze z większego eksportu: papryki - 42 808 ton (+36 proc.), kapusty - 41 738 ton (+12 proc.) i ogórków – 31 384 ton (+127 proc.). Ilościowo największy był eksport pomidorów - 79 786 ton, utrzymał się on jednak na poziomie analogicznym do tego z okresu styczeń – maj roku 2012. Całkowita wartość wyeksportowanych warzyw wyniosła 413 mln euro i była o 52 proc. wyższa niż w analogicznym okresie zeszłego roku.

Eksport owoców w omawianym okresie wyniósł 549 700 ton i był o 1,4 proc. mniejszy niż rok wcześniej. Wyższa o 11 proc. natomiast była wartość sprzedanych zagranicę owoców – wyniosła ona bowiem 629 mln euro.

Bez uwzględnienia cytrusów najwięcej z Hiszpanii eksportowano truskawek - 72 749 ton (+19 proc.), arbuzów – 74 201 ton (-27 proc.), melonów – 47 793 ton (-6 proc.) i brzoskwiń – 42 044 ton (+76 proc.).

Według oceny FEPEX wzrost eksportu wynikał w głównej mierze z pozytywnego kształtowania się popytu na obszarze Unii Europejskiej, na przykład w Niemczech (wzrost importu z Hiszpanii o 8 proc.) Lu we Włoszech (wzrost o 20 proc.). Z drugiej strony rósł także popyt w krajach trzecich (o 8 proc.).

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE