Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia: Mniejszy export owoców i warzyw w 2011 r.

2012-02-02 14:40
Źródło: fresh-market.pl za tuinbouw.nl (KZ)

Eksport do Niemiec spadł o około 8 proc. i w 2011 roku wyniósł 789 tys. ton. Mniej wyeksportowano pomidorów, ogórków, papryki, marchwi oraz brukselki, więcej zaś kapusty oraz szparagów.

Eksport do Wielkiej Brytanii zmalał o 9 proc. do 323 tys. ton. Mniej wyeksportowano jabłek i gruszek, natomiast więcej grzybów.

Do Rosji w 2011 roku wyeksportowano łącznie 106 tys. ton świeżych owoców i warzyw, w tym więcej kapusty białej, gruszek oraz pomidorów, natomiast mniej marchwi, bakłażanów oraz papryki.

Eksport do Francji spadł o 16 proc. i wyniósł 112 tys. ton. Wśród gatunków, których eksport spadł, były śliwki, a także pomidory i ogórki. Eksport do Francji był większy, natomiast, w przypadku bakłażanów i papryki.

Eksport do Szwecji, dla odmiany, wzrósł o około 2 proc. i w 2011 roku wyniósł 110 tys. ton. Mniej wyeksportowano marchewki i innych warzyw korzeniowych, więcej zaś porów i warzyw szklarniowych.

Eksport do Włoch także wzrósł – o 6 proc., do 82 tys. ton. Włochy więcej zakupiły papryki, pomidorów, sałaty, natomiast mniej cykorii, kapusty i marchwi.

Odnotowano także 12 proc. wzrost eksportu świeżych owoców i warzyw do Polski, z 58 tys. ton w 2010, do 65 tys. ton w 2011. Więcej wyeksportowano śliwek, a także papryki, ogórków oraz kapusty czerwonej.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem