Import owoców i warzyw państw z Zatoki Perskiej
Wielkość importu owoców i warzyw w danym roku wyniosła 5,24 mln ton – rok wcześniej wielkość ta była na poziomie 4,18 mln ton. Największym odbiorcą spośród omawianej grupy państw (w tym Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Kuwejt, Katar, Oman i Bahrajn) były Zjedn. Emiraty Arabskie z wynikiem 2,07 mln ton oraz Arabia Saudyjska – 1,9 mln ton. Ponadto spore ilości świeżych produktów ogrodnictwa trafiły do Kuwejtu - 615,4 tys. ton oraz ponad 270,0 tys. ton do Kataru.
W dostawach do państw Zatoki Perskiej dominowały przede wszystkim owoce - 3,15 mln ton ze wspomnianej ilości 5,24 mln ton oraz warzywa 2,09 mln ton. Najwięcej w roku 2013 sprowadzono bananów – 740,0 tys. ton oraz pomarańczy – niecałe 717,0 tys. ton, a także 646,0 tys. ton cebuli, 606,0 tys. ton pomidorów, niecałe 367,0 tys. ton jabłek, 243,7 tys. ton mango i 233,0 tys. ton cytryn i prawie 165,0 tys. ton owoców miękkich. Do omawianej grupy państw arabskich największe ilości owoców i warzyw w roku 2013 skierował Egipt – prawie 895,0 tys. ton oraz 661,0 tys. ton Indie, 651,0 tys. ton Jordania i 621,0 tys. ton Filipiny, a także 454,0 tys. ton RPA.
Turcja – kłopoty z eksportem pomidorów
Handel zagraniczny w krajach bałkańskich
czytaj dalej
Francuski rynek kalafiorów
Rekordowy import owoców do Australii
czytaj dalej
Kostaryka: problemy z produkcją, wysokie ceny
czytaj dalej