Macedonia to główny dostawca przetworów
Głównymi importerami przetworów macedońskich w zeszłym roku były kraje UE oraz kraje sąsiadujące bezpośrednio z Macedonią. Najwięcej w Macedonii przetwarzano się różnego rodzaju papryki, z których największym powodzeniem cieszy się w Europie pasta z papryki i bakłażanów - ajvar oraz pasta z papryki i pomidorów - ljutenica. Ponadto puszkowane papryki, pomidory, korniszony oraz pieczone papryki zamarynowane były macedońskimi przysmakami Europejczyków w ubiegłym roku. Eksport przetworów z Macedonii w 2011 r. wynosił 40 tys. ton, a jego wartość ponad 45 mln euro.
Macedonia eksportuje również przyprawy i soki owocowe. Poza tym dużym powodzeniem w innych krajach cieszą się tamtejsze przetworzone wiśnie i czereśnie zarówno w postaci pasteryzowanych owoców, jak i zawierających alkohol. Macedoński rynek przetworów owocowo-warzywnych niemal w całości opiera się na surowcach z krajowej produkcji.
Korea chce rozszerzyć handel z Polską
Marki własne coraz lepsze
Poprawiła się jakość produktów żywnościowych oferowanych przez sieci handlowe pod własną marką - w stosunku do roku 2008 aż dwukrotnie -czytamy w Poradniku hurtownika. czytaj dalej