Niemcy – nadchodzi czas jarmużu
Gdy dni robią się krótsze i bardziej zimne, dla wielu Niemców oznacza to początek kulinarnego sezonu na jarmuż. Warzywo to jest obecnie prawie nieznane poza północnym obszarem Niemiec i Holandii. To dlatego trudno się dziwić, że areał upraw jarmużu w Niemczech pozostaje od lat na poziomie zaledwie 1000 hektarów.
Zgodnie z informacjami podanymi przez Biuro Statystyki Dolnej Saksonii w tym kraju związkowym, w 2011 roku zebrano niemal 6 000 ton jarmużu z upraw o powierzchni 497 akrów. Było to około jednej trzeciej całych niemieckich zbiorów. W tym roku producenci jarmużu mogą oczekiwać również dobrego poziomu zbiorów.
Większy, niż Dolna Saksonia, udział w niemieckich uprawach jarmużu ma kraj związkowy Nadrenia – Północna Westfalia. Poza tym, podczas gdy dolno saski jarmuż trafia głównie do mrożenia, ten z Nadrenii Północnej również jest pakowany w puszki i słoiki.