Pogarsza się jakość warzyw
Nowy sezon na warzywa kapustne i korzeniowe powoli nadchodzi. jednak póki co, na rynku dostępne są, jeśli chodzi o ofertę krajową, tylko warzywa „stare”. A jakość tych warzyw coraz wyraźniej słabnie. Oczywiście najlepiej trzymają się warzywa z chłodni, jednak duża część warzyw na rynku była przechowywana w mniej sprzyjających warunkach. I odbija się to na jakości oraz wyglądzie.
Zwłaszcza, że warunki agrometeorologiczne w lecie i na jesieni nie były zbyt dobre dla warzyw korzeniowych i kapustnych. Najpierw deszcze potem susza sprawiły, że już w momencie zbioru warzywa te nie były w dobrej kondycji. Można się spodziewać, że straty przechowalnicze będą nieco wyższe niż przeciętnie.
Ale nie to jest głównym problemem. Problemem jest to, że pogarszająca się jakość i wygląd oznaczają mniejszą konkurencyjność w stosunku do warzyw importowanych. Z jednej strony lepiej rozwinięte technologicznie warzywnictwo na przykład w Holandii daje tamtejszym producentom przewagę. Holenderscy producenci mają nadzieję, że właśnie pogorszenie jakości na rynku Europy Środkowej i Wschodniej reaktywuje wreszcie eksport warzyw. Drugim konkurencyjnym zagrożeniem jest poszerzająca się oferta warzyw z nowego sezonu pochodzących z południa Europy. W pierwszym rzędzie chodzi tu o młodą kapustę i ziemniaki.
Uwaga na jakość pekinki
czytaj dalej