Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polska największym producentem owoców mrożonych w UE

2018-09-25 17:26

Produkcja owoców mrożonych w 2017 roku Unii Europejskiej wynosiła 799 tys. ton, co oznacza spadek o 5 proc. w ujęciu rok do roku. Poprzedziło to okres silnego wzrostu w latach 2015-2016, po pięcioletnim czasie stosunkowo stabilnej produkcji.

Polska w 2017 roku była największym producentem UE owoców mrożonych, z produkcją na poziomie 359 tys. ton – dostarczając 45 proc. całkowitej produkcji. Włochy zajęły drugie miejsce (173 tys. ton) z 22 proc. udziałem unijnej produkcji, a następnie Hiszpania (35 000 ton), Holandia (34 000 ton), Belgia (31 000 ton), Węgry (27 000 ton), Niemcy (23 000 ton), Szwecja (22 000 ton), Grecja (19 000 ton) i Francja (19 000 ton).

W okresie od 2007 do 2017 roku największe tempo wzrostu produkcji owoców mrożonych odnotowano jednak przede wszystkim w Hiszpanii (+ 14,6 proc.) i Na Węgrzech (+ 13,4 proc.), podczas gdy główny producent - Polska odnotowała spadek jedynie na poziomie + 1,9 proc. rocznie.

Około 46 proc. rynku mrożonych owoców w UE jest wspierane przez produkty importowane z zagranicy. Udział produktów importowanych w konsumpcji wahał się w ciągu ostatniej dekady, ale zawsze utrzymywał się na poziomie co najmniej 41 proc., wskazując w ten sposób znaczny zakres zagranicznych produktów na rynku. Głównymi zagranicznymi dostawcami owoców mrożonych na rynek UE są Serbia, Maroko, Chiny, Kanada, Ukraina, Egipt i Turcja.

W 2017 roku wielkość eksportu owoców mrożonych wyniosła 864 tys. ton, co stanowi wzrost o 2 proc. w stosunku do 2017 roku. Największy wolumen eksportu wyniósł 339 tys. ton i dotyczy Polski, Obejmował on 39 proc. całkowitego przywozu do UE. Po nim na drugim miejscu uplasowała się Holandia (13 proc.), potem Belgia (10 proc.), Hiszpania (8 proc.), Niemcy (6 proc.), Włochy (3 proc.) i Grecja (3%). Eksport z Polski zwiększał się średnio o + 2,2 proc. rocznie od 2007 do 2017 roku. Jednak najwyższy roczny wzrost tego wskaźnika zaobserwowano w Hiszpanii (+ 5,0 proc.) i Holandii (+ 4,6 proc.).

Wielkość importu owoców mrożonych do UE w 2017 roku wyniosła 1,3 mln ton, co oznacza wzrost o 6 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Największym odbiorcą tego produktu były Niemcy z wielkością wwozu na poziomie 404 tys. ton (30 proc. udziału w całkowitym imporcie).

https://www.indexbox.io/store/eu-frozen-fruits-market-report-analysis-and-forecast-to-2020/

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem