Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja: wzrost eksportu owoców

Turecki eksport stanowi w tym roku prawdziwy sukces. Wynika to z niedawnego wzrostu jakości produktów, eksporterów szukających alternatywnych rynków, ponownego otwarcia rynku rosyjskiego, specjalnych lotów Turkish Cargo a także wsparcia walutowego dla eksportu.

Według danych ze Stowarzyszenia Eksporterów AEGEAN, wartość eksportu świeżych owoców w Turcji w okresie od stycznia do maja wzrosła o 105 proc. względem analogicznego okresu roku poprzedniego, osiągając 271 mln dolarów. Eksport wyniósł 388.506 ton, przy wzroście o 49 proc., a średnią cenę eksportową za kilogram odnotowano jako 70 centów. Tymczasem wartość eksportu świeżych warzyw spadła o 1 proc. do 330 mln dolarów w tym samym okresie, spadając również o 11 procent w ilości do 628.574 ton.

W tym okresie Turcja wysłała owoce i warzywa do łącznie 143 krajów, w tym przede wszystkim do Rosji, Iraku, Rumunii i Niemiec. Wzrost eksportu świeżych owoców spowodowany był szybkim wzrostem sprzedaży czereśni, truskawek, nektarynek i brzoskwiń do Rosji. Wartość eksportu czereśni w pierwszych pięciu miesiącach wzrosła o 184 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, osiągając 54 mln dolarów. Oprócz trzech głównych rynków: Niemiec, Rosji i Norwegii, szybki wzrost eksportu odnotowano do Hongkongu, Singapuru i Malezji.

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. eksport nektarynek i brzoskwiń wzrósł o 120 proc. do 28 mln dolarów, podczas gdy eksport truskawek wzrósł o 160 proc. do 22 mln w tym samym okresie. Znaczna część eksportu tych produktów trafiła do Rosji, a następnie do Iraku, Rumunii i Arabii Saudyjskiej.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem