Ukraina – owoce i warzywa coraz tańsze
Od 15 do 21 czerwca koszt podstawowego koszyka owoców i warzyw obniżył się o 5 proc. W tygodniu wcześniejszym spadek wyniósł 2,4 proc. W pierwszych trzech tygodniach czerwca zatem ceny owoców i warzyw zmniejszyły się o 7 proc., po spadku o 27 proc. w maju.
Głównym czynnikiem decydującym o spadku cen był sezonowy wzrost podaży nowych warzyw i owoców. Obniżka objęła wszystkie segmenty z wyjątkiem segmentu jagód. Wyjątkiem był też wzrost hurtowych cen czereśni wynikający ze zbliżającego się końca sezonu.
Skokowy spadek cen, w zeszłym tygodniu, zanotowano w przypadku pomidorów i ogórków. Wynikał on z wysokiej podaży tych warzyw. Obniżka wpłynęła na zwiększenie się popytu na rynku krajowym, nie mniej wciąż niski pozostaje ich eksport.
Tańsze stały się także warzywa z tzw. „zestawu barszczowego (buraki, marchew, cebula) i ziemniaki. Tu rolę odgrywała także rosnąca podaż warzyw młodych, które wypierały z rynku resztki warzyw z zeszłorocznego zbioru.