Ukraina: wzrost produkcji warzyw
2012-07-24 08:00
Z kolei warzyw szklarniowych zostało wyprodukowanych 398 tys. ton, w tym ogórków – 196,4 tys. ton oraz pomidorów – 178 tys. ton.
W tym okresie Ukraina sprowadzała świeże warzywa głównie z Turcji (44 proc. ogólnego importu), Holandii (10 proc.), Polski (10 proc.), Hiszpanii (11 proc.) oraz Chin (5 proc.).
Ministerstwo rolne na Ukrainie widzi potrzebę zmniejszenia zależności od importu warzyw poprzez zwiększenie krajowej produkcji.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Ukraina: eksport i import warzyw
2012-07-23 09:00
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2011 roku Ukraina wyeksportowała około 110 tys. ton warzyw o ogólnej wartości 57 mln dolarów.
czytaj dalej
Eksport jabłek z UE na Ukrainę
2012-06-06 18:18
Co drugie jabłko zjedzone przez mieszkańca Ukrainy sprowadzone jest z krajów Unii Europejskiej (głównie z Polski).
czytaj dalej
czytaj dalej