W. Brytania – wielki powrót rzeżuchy
Rzeżucha to teraz gorący produkt w Wielkiej Brytanii. Powrót jej popularności napędzany jest kucharzy z popularnym telewizyjnych programów kulinarnych, a także częstymi promocjami w hipermarketach. Sporą rolę w przywracaniu do codziennej diety, tego niegdyś popularnego warzywa, odegrała też firma Watercress Company.
Watercress Company pracowała nad tym od 10 lat. Jak mówi Tom Amery z tej firmy „sprzedaż rzeżuchy zaczęła spadać około 12 lat temu i rzeżucha zniknęła z codziennej diety Brytyjczyków. Teraz to się zmienia i zainteresowanie znów rośnie. Rzeżucha jest łatwym produktem do handlu, a jej zdrowotne zalety ponownie zostały odkryte przez konsumentów”.
Watercress Company uprawia rzeżuchę aż na 56 hektarach, zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i w Hiszpanii oraz USA. Firma planuje również, w następnych kilku latach zwiększenie produkcji i zdobywanie nowych rynków.
Ostatni czas nie był zbyt dobry dla upraw angielskich. Rzeżucha potrzebuje bowiem dużo światłą. Jednak dla Watercress Company to nie problem, bowiem rzeżucha z USA może być dostarczana do Wielkiej Brytanii w 24 godziny. Szczyt sprzedaży przypada na styczeń i luty. Wtedy rzeżucha ma największą wartość odżywczą.