Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy: więcej ale za mniej

Wielkość eksportu owoców i warzyw we Włoszech w okresie od początku stycznia do końca września 2014 roku wzrosła o 4,6 proc., jednak wartość tego eksportu w tym samym czasie spadła o 3,6 proc. Bilans wyniósł około 587 mln euro, o 6,7 proc. mniej wobec analogicznego okresu 2013 roku.

W sumie w omawianym okresie włoskie firmy wyeksportowały łącznie 2,807 mln ton owoców i warzyw o wartości nieco ponad 2 miliardy 835 milionów euro. Eksport warzyw w tym czasie spadł o 1,9 proc. podczas gdy eksport pozostałych produktów wzrósł - w przypadku świeżych owoców o 7,3 proc., cytrusów o 3,4 proc. a owoców suszonych 23,7 proc.

Jeśli chodzi o wartość eksportu wzrost odnotowano tylko dla suszonych owoców - o 40,1 proc., dla warzyw miał miejsce spadek wartości eksportu o 9,7 proc. dla cytrusów o 7,4 proc. a dla świeżych owoców o 4,5 proc.

W okresie od stycznia do września import owoców i warzyw do Włoch wyniósł łącznie 2,412 mln ton o wartości 2 miliardy 248 milionów euro. O 2,4 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu 2013 roku zaimportowano świeżych owoców, 19,1 proc. owoców suszonych i 5,5 proc. owoców tropikalnych. W przypadku warzyw odnotowano spadek importu o 6 proc. a w przypadku owoców cytrusowych aż o 23,9 proc.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE