Włoski handel owocami i warzywami
2014-01-21 15:09
W sumie w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy Włosi wyeksportowali 2,683 mln ton owoców i warzyw, a zaimportowali 2,489 mln ton.
Najwięcej w eksporcie w pierwszych trzech kwartałach stanowiły tradycyjnie już owoce świeże z wynikiem 1,675 mln ton.
Najchętniej sprowadzano zaś świeże warzywa – ponad 987 tys. ton. Tym samym w omawianym okresie największy spadek w wysyłce odnotowały owoce świeże – o ponad 16 proc. wobec analogicznego okresu 2012 roku.
W porównaniu do analogicznego okresu styczeń – wrzesień przed rokiem o ponad 10,7 proc. zmniejszył się eksport w ujęciu ilościowym, wzrósł za to o 5,8 proc. import.

Najwięcej w eksporcie w pierwszych trzech kwartałach stanowiły tradycyjnie już owoce świeże z wynikiem 1,675 mln ton.
Najchętniej sprowadzano zaś świeże warzywa – ponad 987 tys. ton. Tym samym w omawianym okresie największy spadek w wysyłce odnotowały owoce świeże – o ponad 16 proc. wobec analogicznego okresu 2012 roku.
W porównaniu do analogicznego okresu styczeń – wrzesień przed rokiem o ponad 10,7 proc. zmniejszył się eksport w ujęciu ilościowym, wzrósł za to o 5,8 proc. import.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Włochy: więcej jabłek i gruszek w sezonie 2013/2014
2014-01-16 18:56
Tegoroczny sezon we Włoszech obfituje w jabłka i gruszki. Produkcja jabłek jest w tym roku wyższa od ubiegłorocznej o 11 proc., a gruszek o 14 proc.
czytaj dalej
czytaj dalej
Włochy: korzystne prognozy zbiorów cytrusów
2014-01-03 09:18
Szacunki dotyczące tegorocznych zbiorów owoców cytrusowych zapowiadają się bardzo korzystnie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Większość puszkowanych pomidorów jest z Włoch
2013-12-30 10:28
W okresie od początku stycznia do końca września bieżącego roku Rosjanie zaimportowali rekordową ilość puszkowanych pomidorów z Włoch.
czytaj dalej