Ponad 50% przetwórców w złej sytuacji
Badanie zrealizowane przez Food Research Institute wskazuje, że mimo zniesienia antywirusowych obostrzeń nastroje w sektorze przetwórstwa nie poprawiają się. Coraz mniej firm przetwórczych określa swoją sytuację jako dobrą i coraz częściej pojawiają się głosy o planach związanych z ograniczaniem produkcji.
Jeszcze przed wprowadzeniem obostrzeń, wielu przedsiębiorców z branży przetwórstwa liczyło na wzrost popytu wewnętrznego w związku z ograniczeniami w imporcie i deklarowało gotowość do stawienia czoła kryzysowi. Ostatnie badanie natomiast pokazuje, że wielu z nich się przeliczyło. Dziś zaledwie 53 procent firm z tego sektora swoją sytuację określa jako dobrą. Dla porównania: wcześniej było to 61 procent firm.
„Polska branża spożywcza bazuje głównie na krajowym surowcu, dostarczanym przez polskich producentów rolnych, dlatego wydaje się, że jest jedną z niewielu, która w niewielkim stopniu odczuła skutki pandemii oraz zamrożenia gospodarki w drugim kwartale 2020 roku” - mówi dr Agnieszka Tłuczak z Food Research Institute. „Mając na uwadze bezpieczeństwo żywnościowe kraju, jest to sytuacja bardzo pozytywna, ponieważ konsumpcja wewnętrzna przewyższa produkcję surowców rolnych. Jednak zamknięcie granic i ograniczenie możliwości eksportowych polskich produktów rolno-spożywczych w drugim kwartale 2020 roku znalazło swoje odzwierciedlenie w bieżącej ocenie sytuacji przez przetwórców. Ponad połowa z nich oceniła sytuację finansową jako złą”.
Jak oceniają analitycy, stopniowa odbudowa popytu w branży spożywczej nie ma przełożenia na polepszenie nastrojów w sektorze przetwórczym.